Nieuws.

22 Augustus 2016

Zelfstandig professionals beter benutten - wij zijn VOOR

'Opdrachtgevers die een zelfstandig professional (ZPer) willen inhuren, zouden hun eigen vraag nog serieuzer mogen nemen', zegt VOOR-partner Michel Vos. Hoe pak je dat aan en wat win je ermee? Haal méér uit zelfstandig professionals die tijdelijk je organisatie versterken.

Afgewogen keuze

Zo zorgvuldig als een organisatie een vaste medewerker werft, zo achteloos wordt soms een ZPer ingehuurd. Er is snel iemand nodig. Vraag uitzetten, cv’s beoordelen en klaar. Of erger nog: Iemand kent nog wel iemand ‘die dat heel goed kan’. Actiepunt afgehandeld. Dat is echt zonde. Een opdrachtgever zou z’n eigen vraag naar een ZPer serieuzer mogen nemen. Mijn ervaring in de rol van bemiddelaar is dat een opdrachtgever hier veel kan winnen. Het kost net zo veel tijd - en géén extra geld  – om tot een meer afgewogen keuze te komen welke zelfstandig professional het beste past.


Zelfstandige professionals die beweging brengen

Voor veel organisaties worden zelfstandig professionals steeds belangrijker. Bestuurders, managers en staf professionals geven vernieuwing een impuls en versnellen ontwikkelingen. Onvermijdelijke vastgeroeste patronen, ingesleten gedrag en gebrek aan constructieve dialoog zitten verandering vaak in de weg. Meegaan met ontwikkelingen is dan onmogelijk, laat staan inspelen op nieuwe kansen. Om mee te komen, en niet op achterstand te raken, is beweging noodzakelijk. Ik signaleer dan ook een grote behoefte aan mensen die beweging brengen. Dat zijn bij uitstek mensen die op tijdelijke basis hun kennis, expertise én persoonlijkheid inbrengen.


In gesprek gaan

Voorwaarde is dat professional en organisatie perfect matchen. Om daartoe te komen, vraag ik een opdrachtgever: wat is de belangrijkste beweging in jouw organisatie op dit moment? Welke kwetsbaarheden en valkuilen horen daar bij? Wat speelt er in de organisatie? En welke kennis, expertise en persoonlijkheid sluit daar het beste op aan. Beter weten wat een opdrachtgever beweegt. En beter weten wat een zelfstandig professional beweegt. Dat is twee zinnen de essentie van mijn vak. In gesprek gaan dus.


Waardegedreven opereren

“Ik heb zelden zo’n gesprek gehad”, zei laatst een kandidaat voor een tijdelijke opdracht. En dat bedoelde hij positief. Het is de kick van het vak om in korte tijd tot wezenlijke dialoog te komen. Het maakte me ervan bewust hoe essentieel zo’n gesprek met een kandidaat is. Iedereen kent de tips en trucs om jezelf te profileren. Ik kijk dan ook hoe iemand tegenover me zit. Is het echt? Of is het een performance met ingestudeerde wenselijke antwoorden? En het gaat me niet alleen om wát iemand zegt, maar ook de manier waarop iemand het zegt. Natuurlijk kan het interessant zijn om te horen waar iemand goed in is. Minstens zo interessant is om te horen over momenten waarop het minder makkelijk ging. Durft iemand kwetsbaar te zijn en leermomenten te benoemen? Welke levenservaring neemt iemand mee en op welke manier geeft iemand betekenis aan zijn/haar leven?


DNA van VOOR helpt bij het vinden van de beste kandidaat

Dat geef een levensecht beeld van iemand. Natuurlijk moeten ook de harde eisen in orde zijn. Maar dat zijn basisvoorwaarden. Natuurlijk wil ik weten wat iemand kan. Maar ik wil ook weten hoe iemand communiceert. Wie tot anderen weet door te dringen, maakt het verschil in een organisatie. Iemand kan alleen iets bereiken als hij of zij mensen weet te raken. Het is nodig om te weten wat je zelf raakt. Betrokkenheid vraagt moed. Managers, leiders van nu, zijn open, transparant, durven zich kwetsbaar op te stellen, kunnen ego’s opzij zetten, hebben niet de wijsheid in pacht maar weten juist de wijsheid van medewerkers beter te benutten. Dat sluit goed aan bij het DNA van VOOR dat zaken doen en goed doen combineert door 10% van haar omzet aan het mooiste maatschappelijke project van één van haar klanten te schenken.


Een paar vragen meer stellen

Beweging in organisaties komt van mensen die zelf voortdurend in beweging blijven. Een buitenstaander kan dat bij uitstek. Met oprechte verbazing, zonder last van gewenning, ingesleten gedrag of angst. En met een berg kennis en expertise, juist doordat ze van organisatie naar organisatie trekken en overal iets kunnen brengen en halen. Daarom stel ik graag een paar vragen meer dan u gewend bent van iemand die bemiddelt. Ik moedig u van harte aan uzelf ook een paar vragen méér te stellen dan de vorige keer dat u een zelfstandig professional inhuurde. Ga bij uzelf te rade: welke beweging is nu belangrijk voor mijn organisatie? Welk tijdelijk talent, welk type persoonlijkheid kan daarin een verschil maken? Sta er iets langer bij stil dan u gewend was. Uw tijdsinvestering zal zich binnen een paar maanden uitbetalen. Daarbij werkt VOOR kosteloos voor u als opdrachtgever bij het bemiddelen van precies die ZPer die van betekenis is voor uw organisatie. Beweging creëren – ben je ook VOOR?

Door Michel Vos, partner VOOR bvBen je ook VOOR? Meer ambitieuze opdrachtgevers hebben positieve ervaring met de bemiddelingsformule van VOOR. Omdat ze snel in contact komen met de best passende professional die hun organisatie kan versterken. Voor tijdelijk of voor vast; staf, managers, directie, bestuurders en toezichthouders. Het netwerk van VOOR groeit daardoor snel. Interesse? Stuur ons een mail of neem contact op met een van de partners

 

Terug

Archief

17 Januari 2019

Ook Ridder is VOOR

26 November 2018

Ook Sutfene is VOOR

5 November 2018

Ook Els is VOOR

VOOR opdracht
2 November 2018

VOOR is FD Gazelle!

1 Oktober 2018

Ook Barry is VOOR

9 Juli 2018

Ook Edo is VOOR

4 Juni 2018

Ook HOOG is VOOR

5 Maart 2018

Ook Assist is VOOR

VOORbeeld
6 December 2017

Zoekactie naar geld geslaagd

VOOR opdracht
7 November 2017

VOORbeeldig leiderschap – wij zijn VOOR

VOOR opdracht
6 November 2017

Ook Reinaerde is VOOR

VOOR opdracht
2 Oktober 2017

Ook Aliantus Oud Seyst is VOOR

4 September 2017

Ook HVO-Querido is VOOR

6 Februari 2017

Ook Middin is VOOR

18 December 2016

Ook Treant is VOOR

28 November 2016

Ook Stimenz is VOOR

7 Augustus 2016

Ook Tragel is VOOR

13 Juni 2016

Ook Boekoe is VOOR

21 Maart 2016

VOORjaar!

23 Maart 2015

Waar ben jij VOOR?

22 Maart 2015

VOOR de vooruitgang

5 Januari 2014

VOORgroet 2014