Nieuws.

28 Juni 2015

Stichting Boekoe wint VOORbeeld-verkiezing

Juryleden Anousha Nzume, Tanja Jess en Omar Munie met tussen hen in de overgelukkige John Pel die zijn project zag winnen en de cheque in ontvangst mocht nemen.

Op vrijdag 26 juni 2015 vond de finale plaats van de VOORbeeld-verkiezing 2015. Nadat de drie genomineerden hun project hadden gepresenteerd, koos de jury voor het project ‘In de voetsporen van Boni’ van stichting Boekoe. Zelfstandig professional John Pel is bij dit project betrokken. Hij ontving de cheque van € 12.587,-, ofwel de 10% van de jaaromzet die VOOR jaarlijks doneert aan een project waar de wereld mooier van wordt. Bekijk een kort filmpje van de finale van de VOORbeeld-verkiezing 2015. 

Netwerkdag

De finale van de VOORbeeld-verkiezing was ook de afsluiting van een inspirerende netwerkdag voor zelfstandig professionals en opdrachtgevers in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ook de winnaar van vorig jaar, stichting Ibhongo deed kort verslag de mooie vorderingen met hun project, ‘Kinderen een crèche, moeders een kans’. Het kinderdagverblijf wordt ingericht in een township in Zuidafrika en een aantal moeders is al opgeleid tot crècheleidster. Spreker Bas Haring hield een korte voordracht. Dagvoorzitter actrice Julika Marijn leidde de presentaties en zorgde ervoor dat alle genomineerden gelijke spreektijd en kansen kregen.

Impuls

Tot slot maakte de jury van de stichting VOOR haar keuze bekend. Dat werd de stichting Boekoe die het dorp Pikin Santi een impuls wil geven. Op dit moment trekken vitale dorpsbewoners weg waardoor het sociale leven en de lokale economie stil vallen. Het plan van de stichting Boekoe omvat de aanschaf van een fluisterboot, de opening van een guest house en training voor het dorp in vaardigheden die nodig zijn om toeristen te kunnen ontvangen.

Zelfredzaam

De juyleden, Tanja Jess, Anousha Nzume en Omar Munie, toonden zich zeer betrokken, stelden kritische vragen en waren oprecht geraakt door alle drie de presentaties. “Het was een makkelijk en ook moeilijk om een winnaar aan te wijzen”, ze jurylid Munie. De jury was het snel eens over de winnaar, maar vond tegelijk de andere projecten ook zeer waardevol. “Wie zijn wij om zo’n beslissing te mogen nemen?”, zei Jess. Toch kon er maar één winnaar zijn bij de VOORbeeld-verkiezing en dat werd de stichting Boekoe. De jury noemde een aantal argumenten. “Met een klein bedrag is een cruciaal verschil te maken en er is urgentie om het nú te doen, het dorp loopt leeg”, lichte Nzume toe. Ook gaf zij aan: “Er project werkt verbindend en op een bepaalde manier ook verzoenend. Het gaat om cultureel erfgoed.” Jess sprak van de kans om een historische schuld in te lossen. “En het project kan direct zelfredzaam verder, dat sprak ons aan. Het geldbedrag maakt een cruciaal verschil.” Munie voegde eraan toe: “Er zit passie achter. En als ondernemer vind ik ook dat het project zakelijk een kans van slagen heeft”

Boost

Inzender en zelfstandig professional John Pel die zelfs meerdere keren in Pikin Santi was en ook de lokale taal spreekt, was bijzonder gelukkig. “De gemeenschap krijgt een boost. De inwoners van het dorp profiteren, maar ook de omliggende dorpen aan de Cottica-rivier”, vertelt hij. “De natuur is er prachtig en toerisme naar Suriname is al op gang gekomen. Deze prijs betekent echt een kentering in het project van de stichting Boekoe. Mogelijk al dit jaar zal ook Pikin Santi de eerste toeristen kunnen ontvangen.” De titel van het project ‘In de voetsporen van Boni’ verwijst naar de Surinaamse strijder Boni die in de 18e eeuw slaven bevrijdde. Dit deed hij vanuit het fort Boekoe dat in de omgeving van het dorp Pikin Santi bleek te liggen, zo is pas recent bij een expeditie in 2004 ontdekt.


De jury toonde zich betrokken en stelde kritische vragen bij alle projecten.


Boisa, de ‘basja’ (dorpsoudste) van het Surinaamse dorp Pikin Santi had tien uur in de bus naar Paramaribo gezeten om via skype zijn bijdrage aan de presentatie te kunnen leveren.Marye Dijkstra vertelde een persoonlijk en indrukwekkend verhaal over Performing Life dat levensomstandigheden voor gezinnen in een Boliviaanse stad wil verbeteren.De inzending van Cordaan Jeugd ‘Ieder kind hoort thuis op te groeien’ raakte ook de gevoelige snaar bij juryleden (en moeders) Anousha Nzume en Tanja Jess.

 De winnaar wordt gevraagd het podium te betreden...

 VOOR ZP John Pel is dankbaar dat 'zijn' stichting Boekoe is gekozen tot VOORbeeld 2015

Dagvoorzitter Julika Marijn wil winnaar feliciteren maar wordt opgeschikt door het confettikanon.

Foto's en film

Bekijk meer foto's van de buitengewone feestdag en de finale van de VOORbeeld-verkiezing 2015. Bekijk een kort filmpje van de finale van de VOORbeeld-verkiezing 2015.

Terug

Archief

17 Januari 2019

Ook Ridder is VOOR

26 November 2018

Ook Sutfene is VOOR

5 November 2018

Ook Els is VOOR

VOOR opdracht
2 November 2018

VOOR is FD Gazelle!

1 Oktober 2018

Ook Barry is VOOR

9 Juli 2018

Ook Edo is VOOR

4 Juni 2018

Ook HOOG is VOOR

5 Maart 2018

Ook Assist is VOOR

VOORbeeld
6 December 2017

Zoekactie naar geld geslaagd

VOOR opdracht
7 November 2017

VOORbeeldig leiderschap – wij zijn VOOR

VOOR opdracht
6 November 2017

Ook Reinaerde is VOOR

VOOR opdracht
2 Oktober 2017

Ook Aliantus Oud Seyst is VOOR

4 September 2017

Ook HVO-Querido is VOOR

6 Februari 2017

Ook Middin is VOOR

18 December 2016

Ook Treant is VOOR

28 November 2016

Ook Stimenz is VOOR

7 Augustus 2016

Ook Tragel is VOOR

13 Juni 2016

Ook Boekoe is VOOR

21 Maart 2016

VOORjaar!

23 Maart 2015

Waar ben jij VOOR?

22 Maart 2015

VOOR de vooruitgang

5 Januari 2014

VOORgroet 2014